NAMAZGÂH – NAMAZLIK
Geleneğimiz içinde namazgâh ve musalla daha çok yerleşik alanların dışında namaz kılınan yerleri ifade eder. Namazgâh için bizim Oğuz’da namazlık denir. Resullü Köyündeki Karanlık Köprüden yukarı gelinen eski patika yolun Elmalık mevkiinde de tek kişilik bir namazlık vardır.
Peygamber Efendimizin ilk uygulamalarında sadece etrafı çevrili, mihrabı olan, üstü açık çok sayıda mescit vardır. Peygamberimiz sefere çıktığı zamanlarda belirli yerlerde konaklar, dinlenirdi. Bu konaklanan yerlerde uygun bir alan temizlenir, çevresine taşlar dizilerek sınırları tespit edilirdi. Namaz orada kılınırdı. Sünnetteki bu uygulama gün geçtikçe İslam beldelerine yayıldı. Zamanla da ordunun mola verdiği, dinlendiği yerler oldu.
Bizim yaylamızdaki üstü açık mescit de (muhtemelen) Fatih döneminde ordunun Çadır Düzü’nde konakladığı tarihte yapıldı. Yine Fatih devrinde Kosova’nın Prizren şehrinde de böyle bir mescidin yapılmış olduğunu ve şu anda ayakta bulunduğunu öğrendik. Kadirga’dakinin kardeş mescidi gibi.
Tarihimizin, kültürümüzün ve dini müktesebatımızın tapu kayıtları ve göstergeleri hükmündeki bu eserleri okuyucularımızla paylaşalım istedik.
İbrahim Demirci
Allah razı olsun Değerli Hocam. Emeğine sağlık. Eski patika yollarda dinlenme yerleri ve genelde tek taştan yapılmış namaz kılma yerleri mevcut.